Hva er bridge?

De fleste vet nok at bridge er et kortspill og at det krever forholdsvis større intellektuelle anstrengelser enn andre kortspill. Men hvordan fungerer det egentlig?

I bridge spiller man på et lag bestående av to spillere, slik at det er veldig ulikt for eksempel poker der man selvfølgelig alltid spiller alene. Det er alltid to lag, slik at man spiller to mot to og alltid er fire spillere. Uten minst fire spillere er det derfor i praksis umulig å spille bridge, også dette i motsetning til poker der man selvfølgelig like gjerne kan spille én mot én.

I bridge brukes det en helt vanlig kortstokk, uten jokere. Kortene fordeles jevnt utover (hele kortstokken brukes), slik at alle spillerne har 13 kort hver. At alle kortene er delt ut betyr at hvert eneste kort i stokken sitter på noens hånd, en annen viktig forskjell fra spill som poker. De spillene bridge ligner mest på er amerikaner og whist, men bridge skiller seg ut med et mye mer avansert meldingssystem og strategi.

Den første delen av spillet er meldedelen, eller auksjonen som noen liker å kalle den. Navnet auksjonen stammer fra det faktum at det er den som byr høyest som får tilslaget på kontrakten. Dette budet inneholder både en forventning om hvor mange stikk melderen og hans makker skal ta, og hva som skal være trumfen i spillet. Hvis han ikke ønsker at det skal være trumf i det hele tatt, melder han i stedet “grand”. Etter hvert spill må man så fastslå om kontrakten er oppfylt eller ikke, og en poengsum blir tilskrevet hvert lag avhengig av kontraktens størrelse og selvfølgelig også om den blir oppfylt. Hvis motstanderne ikke tror at kontrakten vil kunne oppfylles, kan de “doble” og dermed koste melderne dyrt.

Bridge er et spill som krever intelligens, tålmodighet og samarbeid. Forskning har vist at barn og ungdom som spiller bridge forbedrer sine prestasjoner i skolefagene.